Aikamatka Satakunnassa

Kunnat / Ulvila

Ulvila1.2.3.4.5.6.7.8.

Ulvila sai kaupunkioikeudet vuonna 1365. Ulvilan Pyhän Olavin kirkko rakennettiin 1400–1500 -lukujen taitteessa ja se on muistomerkkinä keskiaikaisesta Ulvilasta. Kirkon ympäristö, kirkonkylän kantatilat ja Liikistön varhaiskeskiaikainen muinaisjäännös kertovat menneestä elämästä poikkeuksellisen elävästi.

Ulvilan kulttuurihistorialliset museot löytyvät Friitalasta sekä Kullaalta. Yksi kulttuurihistoriallisista museokohteista, Kaarlo Kangasniemen kotimuseo, sijaitsee Leineperin ruukkialueella, joka on Museoviraston arvottama valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Teollisuushistoriallisesti se on yksi Suomen mielenkiintoisimmista ruukkialueista monipuolisen rakennuskantansa ansiosta. Ruukkialue on kokonaan restauroitu ja se antaa selkeän kuvan historiallisesta ruukkimiljööstä. Leineperin ruukkialueen kunnostustyöt palkittiin vuonna 1993 Europa Nostra -diplomilla huolellisesti ja vaalien tehdystä restauroinnista ja Leineperin kylän elvyttämisestä.

Leineperin ruukkialueella toimipaikkaansa pitävän Kullaan kotiseutu- ja museoyhdistyksen matkailupakettien avulla voi tutustua monipuolisesti Kullaan ja muun Ulvilan kulttuurihistoriallisiin nähtävyyksiin. Kulttuurihistoriaa esittelevä tutustumiskohde on myös Jalomäen umpipiha Kullaalla Pori-Tampere -tien varressa. Lisätietoja Ulvilan matkailukohteista ja -palveluista löydät täältä.

 

Kohteet

  1. Kullaan esinemuseo
  2. Taattolan ulkomuseoalue
  3. Friitalan nahkamuseo
  4. Kangasniemi-museo

  5. Muut kohteet

  6. Ulvilan kirkko ja keskiaikaisen kaupungin paikka
  7. Liikistö
  8. Leineperin ruukki
  9. Äijän mylly