Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Kangasniemi-museo

Leineperin ruukin Europa Nostra –palkitussa miljöössä voit ihailla suomalaisen urheilusankarin aitoa, kultaista olympiamitalia vuodelta 1968

Yhdessä Leineperin ruukkialueen pienistä mökeistä, kahden huoneen ja keittiön kodista on ponnistanut olympiavoittaja, painonnostaja Kaarlo Kangasniemi. ”Kulta-Kalle” asui lapsena mökissä vanhempiensa ja 10 sisaruksensa kanssa. Hänen isänsä, Juho Kangasniemi, oli Leineperin ruukin alueen kyläseppä ja jo varhaisessa vaiheessa perheen pojat saivat olla pajalla isän apuna. Kangasniemi voitti Suomen ainoan kultamitalin painonnostossa Méxicon olympialaisissa vuonna 1968. Hän oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen painonnoston olympiamitalisti. Kangasniemellä on nimissään 19 maailmanennätystulosta, joista 17 yleisessä sarjassa.

Rautaruukin sepille ja työläisille tarkoitetut mökit ovat osittain edelleen asuttuina

Kangasniemen koti on säilytetty huonekaluineen ja sisustuksineen sellaisena kuin se on museotoimintaan lahjoitettu. Esillä ovat myös Kangasniemen voittamat lukuisat mitalit, palkinnot ja pokaalit. Paitsi suomalaista urheiluhistoriaa, Kangasniemi-museo ja sitä ympäröivä miljöö kertoo myös siitä, miten rautaruukin työläiset ja sepät 1800-luvun puolivälin jälkeen ovat asuneet heitä varten rakennetuissa mökeissä ja miten ruukkiajan jälkeen mökit ovat edelleen tarjonneet kodin leineperiläisille.