Aikamatka Satakunnassa

Kunnat / Pori

Pori1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.

Porissa sijaitsee Satakunnan Museo, joka on Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä alueellinen vastuumuseo Satakunnan alueella. Porin taidemuseo on vastaavasti alueellinen vastuumuseo taiteen tehtäväkentän osalta.

Satakunnan Museoon kuuluvia muita yksiköitä ovat Luontotalo Arkki, Rosenlew-museo sekä Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo. Vuoden 2015 alusta myös Lavian kotiseutumuseo on ollut osa Satakunnan Museota. Porin taidemuseoon kuuluu myös Poriginal-galleria.

Muita museokohteita Porissa ovat Satakunnan palomuseo Waluvaara, Lastentarhatalo Saima sekä Kotiseututalo Kahari Noormarkussa.

Porin alueelta löytyy useita Museoviraston arvottamia valtakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristökohteita. Näitä ovat mm. Juseliuksen mausoleumi ja Käppärän hautausmaa, Kivi-Pori, Kokemäenjoen luodot, Reposaari, Pihlavan huvila-alue, Ahlaisten kirkonkylä, Porin keskustan teollisuusmaisema ja Porin vanha hautausmaa. Moni kaupungin keskustan arvokkaista alueista sisältyy Porin kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen statuksen saanut Yyteri on tietenkin matkailijan ehdoton kohde. Liikkumiseen ja reitteihin Yyterissä löytyy vinkkejä täältä.

Noormarkun kaupunginosassa sijaitseva Noormarkun ruukkialue ja Ahlström-yhtiön rakennukset muodostavat yhden edustavimmista ja parhaiten hoidetuista historiallisen rautateollisuuden alueista Suomessa. Alueen huomattavia yksittäisiä rakennuksia ovat mm. Isotalo (suunn. Ewert Lagerspetz) sekä Villa Mairea (suunn. Alvar Aalto). Lisätietoa Porin matkailukohteista ja –palveluista löydät täältä.

 

Kohteet

 1. Satakunnan palomuseo Waluvaara
 2. Noormarkun kotiseututalo Kahari
 3. Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo
 4. Rosenlew-museo
 5. Satakunnan Museo

 6. Muut kohteet

 7. Makkarakosken saha
 8. Kappelinluoto
 9. Porin taidemuseo
 10. Reposaaren linnakepuisto
 11. Porin teollisuusmaisema
 12. Noormarkun ruukki
 13. Ahlström Voyage-näyttely
 14. Kokemäenjoen luodot
 15. Ahlaisten jokiranta
 16. Mäntyluodon luotsi- ja satamaympäristö
 17. Reposaari
 18. Riihikedon aravatalot
 19. Kivi-Pori
 20. Juseliuksen mausoleumi
 21. Villa Mairea