Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Satakunnan Museo

Elon merkkejä – Satakunnan Museon perusnäyttely tarjoaa elämyksiä

Satakunnassa on eletty, asuttu, syöty, tehty töitä, juhlittu ja koettu kovia vuosituhansien ajan. Mitä siitä on jäänyt jäljelle? — Elon merkkejä!

Satakunnan Museon perusnäyttely Elon merkkejä kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Kävijät voivat esimerkiksi kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia, ihastella pukumuotia rautakaudelta 1900-luvulle asti, leikkiä kauppaa, huristella pikkuautoilla pitkin Porin katuja ja jopa kyntää peltoa hevosen kanssa – ainakin melkein!

Yksi näyttelyn erityisteemoista on ruokakulttuuri, johon liittyviä kohteita löytyy joka kerroksesta. Tuttuja yleisön suosikkeja ovat edelleen Porin kaupungin suuri pienoismalli sekä tunnelmallinen Pekkalan maakauppa, joista on tarjolla entistä enemmän tietoa.

Tarinat herättävät esineet eloon

Näyttelyn useat interiöörit, teemoihin suunniteltu äänimaailma sekä vaikuttavat kokonaisuudet aina näyttelyyn rakennetusta hautaröykkiöstä hevosen vetämiin arvokkaisiin porvarisvaunuihin herättävät menneisyyden eloon. Jokainen voi löytää näyttelystä jotakin kiinnostavaa, halusipa sitten muistella vanhoja, oppia lisää vanhempiensa nuoruusajoista tai tutustua vuosituhansien takaiseen arkielämään.

Digitaalisen tekniikan avulla näyttelyyn on sisällytetty suuri määrä tarinoita, jotka herättävät museon esineet eloon ja kytkevät ne ihmisiin ja elämään niiden taustalla. Näyttely tarjoaa paitsi nähtävää ja koettavaa omasta kulttuuriperinnöstään kiinnostuneille porilaisille ja satakuntalaisille, myös ympärivuotisen matkailukohteen Porissa vieraileville.

Entistä enemmän elon merkkejä

Museossa on erinomaiset mahdollisuudet järjestää tapahtumia sekä lapsille suunnattua toimintaa. Keskelle näyttelyä on rakennettu porilaisille tutun Taavi Koskisen lautan ulkoasua mukaileva Taavi-lava, jolla on mahdollista järjestää luentoja, konsertteja ja muita tapahtumia satapäiselle yleisölle. Museon pienempi vaihtuvien näyttelyjen tila Kamari on lasten ja nuorten toimintatila, jossa voidaan järjestää esimerkiksi työpajoja ja synttärikutsuja, ja jossa voi viettää aikaa museon aukioloaikoina.