Aikamatka Satakunnassa

Kunnat / Luvia

Luvia1.2.3.4.

Luvian kirkonkylä on valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Se on edustava esimerkki rannikon kirkonkylästä. Tämän kokonaisuuden osana on myös Luvian kotiseutumuseo, jonka esineistössä näkyy vahvasti meri. Meri on luonnollisesti läsnä myös muissa kunnan kulttuurihistoriallisissa nähtävyyksissä, kuten Knapernummen puolustusvarustuksilla, jotka rakennettiin venäläisten toimesta osaksi Pohjanlahden rannikon linnoitusketjua. Laitakarin sataman kulttuuripolku kertoo saha- ja varvialueen historiasta.

Luvian vuosisatoja pitkiä puulaivarakentamisen perinteitä kunnioittaen Perinnelaivayhdistys Ihana ry on rakentanut talkootyöllä kaljaasi Ihanan Laitakarin telakalla. Rakentaminen aloitettiin keväällä 2006, laivan vesillelasku tapahtui kesällä 2010 ja neitsytpurjehdukselleen Ihana lähti 1.6.2011. Rakentamisen ohessa prosessissa tallennettiin puuvenemestareiden ja veneenrakentajien perinteisen laivanrakennuksen tekniikkaa: miten laivan kaaret tehdään, kyljet lankutetaan tai valitaan sopiva mastopuu. Laitakari on säilynyt kaljaasi Ihanan kotisatamana. Laitakari toimii myös porttina Selkämeren kansallispuistoon.

Säpin saarella on arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnittelema majakka, joka valmistui syksyllä 1873 osana Pohjanlahden valaisuohjelmaa. Säpin luotsi- ja majakkasaaren rakennukset ovat hyvin säilyneitä ja ne muodostavat monipuolisen merenkulun historiaan liittyvän rakennuskokonaisuuden. Säpin saari on myös luonnonarvoiltaan merkittävä. Se kuuluu kokonaisuudessaan valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja osin lehtojensuojeluohjelmaan.

Luvia ja Eurajoki yhdistyivät vuoden 2017 alussa. Lisätietoja koko alueen kohteista löydät täältä.

Kohteet

  1. Luvian kotiseutumuseo

  2. Muut kohteet

  3. Knapernummen puolustusvarustukset
  4. Säppi
  5. Kaljaasi Ihana ja Laitakarin satama