Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Luvian kotiseutumuseo

Kalastus ja muut mereen liittyvät elinkeinot ovat olleet maatalouden ohella luvialaisille tärkeitä

Kun vuonna 1969 talousneuvoksetar Anna Homeri luovutti lahjakirjalla Luvia Seoralle tontin kiinteistöineen ja kunnan lahjoittama makasiini siirrettiin nykyiselle paikalleen, sai nykyinen Luvian kotiseutumuseo paikkansa Hanninkylästä. Hanninkylä on yksi osa Luvian valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kirkonkylän kulttuuriympäristöä. Se on rakenteeltaan, rakennuskannaltaan ja maisemaltaan edustava rannikon kirkonkylä.

Kodikkaat tupa ja kamari houkuttavat tutkimaan esineistöään

Kotiseutumuseo koostuu mm. asuinrakennuksesta, pienempää kotiseutuesineistöä esittelevästä makasiinista sekä isokokoista maataloudessa ja kalastuksessa käytettyä työkalustoa sisältävästä suulista. Asuinrakennuksen tupa on kalustettu kodikkaasti kotitaloustöihin liittyvillä välineillä ja pienesineillä. Kamarista löytyy koriste-esineitä, valokuvia, vaatteita ja kunniakirjoja.

Luvialla meri on ollut ja on edelleen vahvasti läsnä

Luvian merellisyys tulee esiin ”merimiehen huoneen” esineistöstä, josta löytyy merenkulussa käytettyjä välineitä, laitteita ja nautintoaineita, mm. erilaisia tupakka-askeja vuosilta 1940–50. Suulista löytyy myös puupaatti sekä erikokoisia kalastusvälineitä. Luvia Seor on julkaissut monia historiateoksia koskien mm. luvialaista merenkulun historiaa. Teoksia voi ostaa kotiseutumuseolta. Kesällä 2024 makasiinissa aukeaa vaihtuvana näyttelynä “Meren aalloilla – Luvian purjelaivakauden historiaa”.