Aikamatka Satakunnassa

Kunnat / Jämijärvi

Jämijärvi1.

Jämijärven kotiseutumuseo Jämijärven kirkonmäen alueella on yksi tärkeistä kulttuurihistoriallisista kohteista kunnassa. Kunnan alueelta on löydetty myös useita kivikautisia asuinpaikkoja ja muinaislöytöpaikkoja. Satakunnassa Kyrönkankaantienä tunnettu vanha tie, yksi Suomen keskiaikaisista pääteistä, kulkee Jämijärven kautta. Myös Hämeenkankaantienä ja Pohjankankaantienä tunnettu väylä oli kesäaikaan ainoa kuljettavissa ollut reitti Satakunnasta ja Hämeestä Pohjanmaalle.

Vaikuttavia vierailukohteita ovat myös Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde, joissa Hämeenkankaan hiekkakerrosten suodattama pohjavesi pulppuaa maan pintaan lähteinä. Läpi vuoden sulana pysyvät lähteet ovat myös suullisen kansanperinteen tarinanpaikkoja. Lähteiltä on aikojen kuluessa haettu parannusta heittämällä uhriropoja lähteensilmään.

Jämin alue on kunnan matkailun ja vapaa-ajanvieton keskus. Jämillä sijaitsee myös vuonna 2023 uudistettu Jämin ilmailuperinnehuone, joka kertoo Jämin lentopaikan historiaa vuodesta 1935. Ilmailuperinnehuoneen näyttelyssä voi nähdä mm. 1940-luvun Harakka II -liitokoneen. Kone on koottu vuonna 1995. Lisätietoja Jämijärven matkailunähtävyyksistä ja -palveluista löydät täältä.

Kohteet

  1. Jämijärven kotiseutumuseo