Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo

Rakennuskulttuuritalo Toivossa päämääränä on – ei enempää eikä vähempää – saada kävijä rakastumaan vanhoihin rakennuksiin ja niille ominaisiin piirteisiin.

Toivon ja Korsmanin talon pihapiiri, joka koostuu neljästä ennen vuotta 1907 rakennetusta asuinrakennuksesta ja ulkorakennuksesta, on rauhaisa puutaloidylli aivan Porin keskustan tuntumassa viidennessä kaupunginosassa. Pihapiirin tunnelmallisuus korostuu varsinkin kesäaikaan, kun pihan vanhat perennalajikkeet kukkivat ja puut ja pensaat viheriöivät. Tontin rakennukset ovat toimineet monen perheen kotina vuosien saatossa. Ne ovat läpikäyneet myös monia muutoksia mukautuen kunkin ajankohdan ja asujan tarpeisiin.

Toivon talossa näkee, mitä vanha hirsirakennus on ”syönyt”

Satakunnan Museon käytössä erityisesti Toivon talo, mutta myös pihapiirin muut rakennukset, on valjastettu kertomaan perinteisestä rakentamisesta ja puurakennuksista. Toivon korjausnäyttelyssä pääsee tutustumaan perinteiseen puurakentamiseen, näkemään millä materiaaleilla taloja on rakennettu ja minkälaisin menetelmin. Hirrestä rakennetussa näyttelyrakennuksessa on jätetty näkyville sen korjausvaiheita ja talon historiaa. Näyttelyhuoneet on myös sisustettu eri aikakausien asuun 1800-luvulta 1950-luvulle. Toivon näyttelyssä kerrotaan ns. tavallisten kaupunkilaisten asumisesta.

Toivon pihapiiri on monien tapahtumien näyttämö

Korsmanin talossa on pihapiirin toinen pysyvä näyttely, joka on suunniteltu aikamatkaksi nykylasten isovanhempien lapsuudenaikaiseen Poriin. Talon eteläpäädyssä on kahden kamarin ja keittiön asunto, joka on sisustettu kuvitteellisen Korsmanin perheen kodiksi vuodelta 1951 hetekoineen ja putkiradioineen. Korsmanin talon ja koko Toivon pihapiirin tärkeänä tehtävänä on toimia kulttuuriperintökasvatuksen välineenä koululaisille ympäri vuoden. Korsmanin talo on tapahtumapäivinä ja kesäisin auki myös muulle yleisölle. Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja sen pihapiirissä järjestetään vuoden mittaan useita tapahtumia vanhojen rakennusten korjausneuvonnasta lasten museoleireihin ja koululaisten loma-aikojen työpajoista joulutoriin ja viidennen kaupunginosan kyläjuhlaan.