Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Friitalan nahkamuseo

tehdas2kone2mainos2puku2nahka

Friitalan nahkatehtaana palvellut talo on jälleen vilkkaan yritystoiminnan koti – Talon menneisyydestä kertoo Friitalan nahkamuseo

Paitsi tuhti annos nahan käsittelyn historiaa ja tekniikoita, nahkamuseo on myös yrityssuvun menestystarinaa 1890-luvun nahkurin verstaasta 2000-luvun alun kotimaisten nahkapukineiden design-yritykseen. Nuori yrittäjä Arthur Hellman aloitti liiketoimintansa tyhjillään olleesta Ulvilan Friitalan kylän nahkurin verstaasta vuonna 1892. Toiminta laajeni nopeasti niin, että Hellman joutui palkkaamaan lisää henkilökuntaa. Yli 100 vuoden olemassaolonsa aikana Friitalan verstaasta kasvoi Friitalan nahkatehdas. Vuonna 1999 perustettiin nahkatehtaan tiloihin Friitala-talossa nahkamuseo.

Yrityksen historiaan kuuluvat nahkatuotteet hevostarvikkeista nahkalaukkuihin ja design-pukimiin

Friitalan nahkamuseossa on mahdollisuus tutustua kattavasti nahan tuotantoon ja edelleen sen muokkaukseen lopputuotteiksi: nahkapukimiksi naisille ja miehille, verhoilumateriaaliksi, hevostarvikkeiksi, sota-ajan tarvikkeiksi ym. Museon esittelytaulut, lukuisat esimerkit sekä käytössä olleet koneet ja laitteet kertovat erilaisista nahkatyypeistä, niiden käsittelystä ja jatkojalostuksesta monipuolisesti. Tässä museossa nahkanäytteisiin saa, ja on suotavaakin, koskea. Muutama mallinukke on saanut ylleen Friitala Oy:n design-nahka-asunkin ja lasivitriineistä löytyy lisää mielenkiintoisia esimerkkejä nahkatuotteista vuosien varrelta.

Mielenkiintoinen museoarkisto odottaa teollisuushistoriasta kiinnostuneita tutkijoita

Muun muassa erittäin laaja kuvakokoelma eri vuosien nahka-asumallistoista löytyy museon arkistoista, jotka kasvoivat huomattavasti sen saatua haltuunsa osan Friitala Fashion Oy:n jäämistöstä yrityksen vuonna 2010 lopetettua toimintansa. Museon tutkimus- ja ammattikäyttöön tarkoitettu käsikirjasto nahkateollisuutta koskevista kirjoista, ammattilehdistä, asiakirjoista, valokuvista ym. on vähintäänkin kattava. Museokäynnin yhteydessä voi tutustua Friitala-talon lukuisiin muihin toimijoihin, kuten lukuisiin sisustusliikkeisiin, jotka ovat herättäneet tunnelmallisen tehdasmiljöön jälleen henkiin.