Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Friitalan nahkamuseo

Friitalan nahkamuseo

Friitalan nahkamuseo on Ulvilan kaupungin ylläpitämä nahka-alan erikoismuseo, joka sijaitsee Friitala-talossa, entisessä Friitalan nahkatehtaassa.

Museossa on esillä Friitala 130 -näyttelyn (2022) materiaalia. Näyttely esittelee kiteytetysti nahkatehtaan historiaa, ja esillä on mm. Friitala Oy:n ja nahkatehtaan vaiheita kuvaava aikajana.

Nahkamuseossa esillä olevan näyttelyn aineistona on käytetty museoon talletettuja valokuvia sekä museolle lahjoituksina ja lainoina saatuja tuotteita. Näyttelyssä pyörii videotallenteita, jotka kertovat mm. Friitalan nahkatehtaan toiminnasta vuonna 1949 sekä Friitalan muotinäytöksistä. Näyttelyssä on lisäksi esillä Kalevi Hyllisen rakentama tehdasrakennuksen pienoismalli, joka kuvaa tehdasta 1960-luvun lopulla.

Friitalan nahkamuseon perusnäyttely tullaan uudistamaan lähitulevaisuudessa.

Friitala – Nahkurinverstaasta tehtaaksi

Friitalan nahkatehtaan toiminta alkoi vuonna 1892, kun 18-vuotias Arthur Hellman (1874–1937) osti Ulvilan Friitalan kylässä jo aiemmin toimineen nahkurinverstaan. Nahkurinverstaan toiminta lähti nopeasti kasvuun, ja tuotantoa laajennettiin nahanvalmistuksesta jatkojalostukseen. Tuotannon kasvun myötä tehdaskokonaisuutta laajennettiin vuosikymmenien aikana useassa vaiheessa. Viimeisimmät laajennusosat valmistuivat vuosina 1936 ja 1950. Vuonna 1971 valmistui tehtaan läheisyyteen uusi konttorirakennus. Vuodesta 1972 lähtien yritys toimi nimellä Friitala Oy.

1960- ja 1970-luvut olivat yrityksen kansainvälistymisen aikaa. 1970-luvun puolivälissä Friitalan nahkatehdas oli Pohjolan suurin nahka-alan yritys ja yksi maailman moderneimmista nahkatehtaista. Laadukkaille tuotteille oli kysyntää Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa. Nahkatehtaan toiminta jakautui kahteen osaan, perusteollisuuteen ja nahan jatkojalostukseen. Nahkaa valmistettiin suomalaista kenkä-, laukku- ja huonekaluteollisuutta varten. Jatkojalostukseen kuului mm. pukine-, laukku- ja käsinetuotantoa. Friitala oli erityisen tunnettu laadukkaista nahkapukineistaan.

Nahkatehdas oli merkittävä paikallinen työllistäjä. Tuotannon kasvun myötä työntekijöitä tarvittiin vuosi vuodelta enemmän. 1970-luvun alussa tehtaalla oli parhaimmillaan noin 1.000 työntekijää. 1980-luvulla työntekijämäärä kääntyi laskuun, mutta vuonna 1985 Friitala työllisti kuitenkin vielä noin 800 henkilöä.

1980-luvun loppu merkitsi muutoksia ja sopeutumista vallitsevaan markkinatilanteeseen. Vaatetusteollisuutta koetteli Kaukoidän halpatuonti, ja kustannustason nousun myötä nahanvalmistus alkoi käydä kannattamattomaksi. Lisäksi Neuvostoliiton romahtamisen ja idänviennin loppumisen myötä alkanut suomalaisen kenkäteollisuuden alamäki oli isku nahanvalmistukselle. Nahkatehtaan toimintaa jouduttiin sopeuttamaan ja työntekijöitä irtisanottiin. Nahanvalmistus päättyi 1990-luvun alkupuolella. Nahkapukinetuotantoa jatkoi Friitala Fashion Oy, joka oli perustettu jo vuonna 1989. Uuden yhtiön palveluksessa jatkoi noin 300 henkilöä. Nahkatuotteiden valmistus Ulvilassa päättyi Friitala Fashion Oy:n konkurssiin 3.9.2010. Friitala-tuotemerkin osti helsinkiläinen nahka-alan yrittäjäpariskunta.