Kohteet / Tuiskulan torpparimuseo
Museon tunnuksena on päiväpulkka merkkinä tehdystä työstä
Köyliössä kartano kulloisenkin isäntänsä johdolla on vaikuttanut paikkakunnan elämään. Köyliön Tuiskulan kylässä ei itsenäisiä tiloja juurikaan ollut, joten se on sopiva paikka torppariajan elämästä kertovalle museolle. Tunnuksenaan museo käyttää ns. päiväpulkkaa eli taksvärkkikapulaa, jonka avulla pidettiin kirjaa torpparin kartanolle tekemästä työvelvoitteesta. Toinen puoli kapulasta oli torpparilla ja toinen kartanossa. Torpparin tekemän päivätyön loputtua kapulat yhdistettiin ja merkki tehdystä työpäivästä vuoltiin palikoihin samalla kertaa.
Seppä F. J. Bärlingin (1858-1940) esinekokoelma oli torpparimuseon alku
Bärling eli ”Sepän pappa” oli kerännyt suuren esinekokoelman maa- ja kotitaloudessa tarvittavia työkaluja ja esineitä, joilla torpparimuseoalueelle ensimmäisenä rakennuksena hankittu luhti sisustettiin v. 1934 sen ajan museoiden tapaan. Esinenäyttely on säilytetty alkuperäisessä asussaan, ikään kuin 1930-luvun museon museona. Ojalan torppa on tyypillinen köyliöläisen torpparin asuinrivi, joka on rakennettu 1850-luvulla ajan tavan mukaisesti vaiheittain: tupa, pirtti ja viimeiseksi kamari, jossa talon nuori pari asui lapsineen. Torpparin asunnon huonekalut ja käyttöesineet on pidetty alkuperäisinä kertomassa asumisesta 1900-luvun alkupuolella.
Museoalueen miljöö on tärkeässä osassa myös Tuiskulan kesäteatterin toiminnassa
Museoalueella on 8 eri rakennusta ja luetteloituja esineitä yli 2000. Sepän pajan runsas esinekokonaisuus on myös mielenkiintoinen. Museon perustajalla, seppä kun oli, oli paljon tähän liittyvää vanhaa esineistöä. Sepän paja on itse asiassa Korpi-Ojalan sauna, jonka Seppä Bärling sisusti isoisänsä pajan kaltaiseksi. Museoaluetta pitää elävänä myös Tuiskulan kesäteatterin toiminta, joka on löytänyt torpparimuseosta paikkakunnan historiasta kertoville näytelmilleen oivan miljöön. Kesäteatteritoiminnan kautta museoaluetta tehdään tutuksi myös nuoremmalle polvelle ja toivottavasti sitä kautta sen arvostus säilyy vähintään nykyisellä tasolla myös jatkossa.