Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Raumalaisen tehtailijapariskunnan edustuskoti ja taidekokoelma

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman. Koti on täynnä kuvataidetta, designesineitä sekä käsi- ja taideteollisuuden tuotteita. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo sijaitsee Raumalla Jermo Laosmaan suunnittelemassa rakennuksessa. Rakennus valmistui vuonna 1942 Teresia ja Rafael Lönnströmin kodiksi. Rakennusta laajennettiin Erkka Ruususen suunnittelemalla galleriaosalla vuonna 1982. Koti avattiin museona vuonna 1988. Museota ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö.

Kapteeni Rafael Lönnström (1892–1943) oli perustanut 1929 Helsinkiin sotatarviketeollisuuden tuotteita valmistaneen yrityksen (Oy Sytytin). Vuonna 1936 hän perusti Raumalle ammustehtaan (Oy Ammus). Sota-aikana Lönnström-yhtiöt siirtyivät kokonaan Raumalle. Kapteeni Lönnström kuoli vuonna 1943. Miehensä kuoleman jälkeen teollisuusneuvos Teresia Lönnström (1895–1986) johti yritystä aina 1970-luvulle saakka. Sodan jälkeen Lönnström-yhtiöistä kasvoi monipuolinen metalliteollisuusyritys. Pariskunnan ottotytär, Teresia Lönnströmin sisarentytär Else Bech (1911–1988) asui perheessä 1920-luvulta lähtien.

Teresia Lönnström tunnetaan taiteen mesenaattina ja kulttuurivaikuttajana. Teresia ja Rafael Lönnström olivat taiteen ystäviä. He keräsivät kotiinsa koti- ja ulkomaista kuvataidetta, hopea- ja posliiniesineitä, taidelasia sekä tyylihuonekaluja.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön taidekokoelman pääosa muodostuu suomalaisesta 1800- ja 1900-lukujen maalaustaiteesta. Taiteilijoita ovat muun muassa Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Berndt Lindholm, Hjalmar Munsterhjelm ja Victor Westerholm. Teresia Lönnström oli kiinnostunut erityisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteen naistaiteilijoista. Kokoelmaan kuuluu myös esimerkiksi Alexandra Frosterus-Såltinin, Venny Soldan-Brofeldtin ja Victoria Åbergin teoksia.

Kokoelmassa on suomalaista designlasia muun muassa seuraavilta suunnittelijoilta: Kaj Franck, Gunnel Nyman, Timo Sarpaneva, Oiva Toikka ja Tapio Wirkkala. Museossa on esillä suomalaisen designin ohella myös ulkomailla valmistettuja koriste- ja taide-esineitä. Monet esineistä ovat peräisin Eurooppaan ja Aasiaan suuntautuneilta liike- ja lomamatkoilta. Useat eri ajat ja kulttuurit kohtaavat Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa ja tekevät vierailusta siellä elävän ja vaikuttavan kokemuksen.