Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Säkylän talvi- ja jatkosotamuseo

lottapula-aikasairasaseetsotilas

Talvi- ja jatkosotamuseo kertoo vaikeista ajoista Suomen historiassa

Talvi- ja jatkosotamuseossa on esillä esineitä ja aseita tai niiden mallikappaleita, joita on käytetty talvi- ja jatkosodassa vuosina 1939–1944. Esineistö esitellään kävijälle teemoitetusti mm. korsussa ja kanttiinissa vieraillen. Esillä on myös sotilaiden henkilö- tai ryhmäkohtaista varustusta ja esineistöä. Lukuisat mallinuket yllään sotilaspukuja ja lottapukuja esittelevät sota-ajan vaatetusta.

Säkylän lentotukikohdan harvinaista historiaa sekä pala Salpalinjaa

Museosta löytyy myös pienoismalli Säkylän lentotukikohdasta, jonka historiaa ei muualla ole esillä. Säkylän Pyhäjärven rantaan rakennettiin tammikuussa vuonna 1940 lentotukikohta Hävittäjälentolaivue 28:lle, joka koostui Ranskan lahjoittamista 30 Morane Saulnier -hävittäjästä. Laivueen tehtävinä olivat koulutus sekä Lounais-Suomen ilmapuolustus- ja torjuntatehtävät. Myös Suomen historian mittava rakennustyömaa, Salpalinja, on saanut oman muistomerkkinsä talvi- ja jatkosotamuseoon.

Talvi- ja jatkosotamuseon asiantuntemusta on käytetty monissa kotimaisissa sota-aiheisissa elokuvatuotannoissa

Talvisota-elokuvaa varten kerätty esineistö oli lähtösysäys talvi- ja jatkosotamuseon perustamiselle vuonna 1990. Näyttely Pekka Parikan Talvisota-elokuvaa varten kerätystä esineistöstä sai suuren suosion eri puolilla Suomea. Suosion ansiosta ajatus museon perustamisesta syntyi. Parikan Talvisota ei jäänyt ainoaksi yliluutnantti evp. ja nykyisen Säkylän talvi- ja jatkosotamuseon hoitajan sotakamreeri Ilpo Nurmen varustamaksi kotimaiseksi sotaelokuvaksi, vaan se on saanut useita seuraajia. Muistoja elokuvayhteistyöstä on esillä museossa. Vuoden 2019 erikoisnäyttelyn aihe on Talvisota ja talvisota-elokuva.