Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Säkylän kotiseutumuseo

Säkylän kotiseutumuseon alue avaa paitsi kauniin näkymän Pyhäjärvelle myös ikkunan säkyläläiseen historiaan

Mäntylän torppa ja vilja-aitta on siirretty museoalueelle ensimmäisinä vuonna 1962. Vuoteen 1998 mennessä rakennuksia siirrettiin alueelle kaikkiaan seitsemän. Lainamakasiini, mäkitupalaisen pirtti, savusauna, toinen aitta ja navetta/karjasuojarakennus täydentävät museoalueen rakennuskokoelman. Näistä ainakin Mäntylän torppaan ja lainamakasiiniin pääsee tutustumaan esineistöön, jotka liittyvät koti- ja maatalouden lisäksi eri elinkeinoihin.

Torppa järven rannalla – voiko idyllisempää olla

Mäntylän harmaan torpan tunnelma on rauhallinen ja vie helposti ajassa taaksepäin. Tuvan penkistä näkyy, että sillä on istuttu hetki jos toinenkin. Kotiseutumuseo ottaa vastaan ryhmiä, mm. paljon koululaisvieraita, joille tarjotaan vaikkapa esineiden tunnistuksen muodossa tietoa siitä, kuinka torpassa on aikoinaan eletty.

”Ittellisen” kunnan ”ittelliset” ihmiset

Vieraillessa Säkylän kotiseutumuseossa tulee selväksi säkyläläisten ominaisluonne. Oppaan sanoin kunta ja sen asukkaat ovat niin ”ittellisiä” ja pyrkivät omavaraisuuteen, että takavuosina kaikilla säkyläläisillä piti olla oma tuulimylly ja oma tiiliuuni. Oleellisena osana säkyläläistä maisemaa on Pyhäjärvi, josta ennen on kalastettu elanto. Nykyään Pyhäjärveä hyödynnetään enemmän virkistystoimintaan.