Kohteet / Rauman museo: Vanha raatihuone
Astu sisään historialliseen, vuodelta 1776 peräisin olevaan Vanhaan Raatihuoneeseen ja lumoudu Rauman pitsistä
Raatihuone otettiin museokäyttöön vuonna 1903. Sitä ennen se toimi alkuperäisessä tehtävässään, raatihuoneena, 126 vuotta. Suomessa on kaksi alkuperäisessä asussaan säilynyttä 1700-luvun raatihuonetta, joista toinen on Raumalla. Raatihuoneen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu rakennus, oli tuttu jo keskiajan kaupungeissa. Vanha Raatihuone sijaitsee kauppatorin laidalla ja muodostaa yhdessä sen kanssa Vanhan Rauman sydämen.
Elinkeinon lähteenä ollut pitsi on edelleen vahva osa raumalaista kulttuuriperintöä
Vanhan Raatihuoneen alakerran näyttelytilat on omistettu Rauman pitsille. Nyplätyn pitsin historia juontaa 1400-luvun Italiaan. Pitsi oli ylellistä kauppatavaraa, joka kiinnosti yläluokkaisia ja hallitsevia piirejä. Tämä synnytti pitsikeskuksia kaikkialle Eurooppaan. Rauman pitsinnypläys mainitaan asiakirjoissa ensi kerran 1740-luvulla, jolloin pitsituotanto on Raumalla ollut jo huomattavaa. Suomalaisista pitsikeskuksista vain Raumalla on käytetty ohuita lankoja ja nyplätty teknisesti vaativia pohjapitsejä.
Rauman pitsiperinne elää!
Vanhalla Raatihuoneella on esillä satoja pitsejä sekä mynstereitä eli pitsimalleja. Rauman museossa on työskennellyt ensimmäinen oma pitsinnyplääjä jo 1920-luvulla, nykyään pitsiä nyplätään Raatihuoneella kesä-aikaan, erityisesti Rauman Pitsiviikon aikaan. Raatihuoneen yläkerrassa on vaihtuvien näyttelyjen tila. Vanhan Raatihuoneen museokaupasta voit ostaa mm. palan raumalaista pitsiä itsellesi.