Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Rauman museo: Marela

Tutustu vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen elämään ja asumiseen Vanhassa Raumassa

Keskellä Unescon maailmanperintökohdetta, Vanhan Rauman tunnelmallista puukaupunkialuetta, sijaitsee Rauman museon suosituin käyntikohde Marela. Päärakennus itsessään on jo näkemisen arvoinen. Talon komea uusrenessanssivuoraus on peräisin 1800-luvun lopusta, jolloin vaurautta toi Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuskausi.

Marelan entisten asukkaiden varallisuus näkyy sisätilojen yksityiskohtien runsaudessa

Marelan paikalla olleen 1700-luvun jälkipuoliskolla asuneen kauppias ja laivuri Abraham Marelinin mukaan nimetty rakennuskokonaisuus on laajentunut ja muuttunut omistajien vaihtuessa. Granlundin laivanvarustajaperheen aikaiset rakennuksen sisätilojen yksityiskohdat, kuten kattomaalaukset, seinä- ja kattopaneloinnit, ovet ja upeat Arabian kaakeliuunit, kertovat siitä, miten asuttiin ja elettiin vauraassa raumalaisessa porvariskodissa 1900-luvun alussa.

Marela on monen tapahtuman näyttämö

Marelassa voi nähdä monia erilaisia tilapäisnäyttelyitä, joita toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen ja oppilaitosten kanssa. Talon noin 20 hengen ruokasalissa on järjestetty myös syntymäpäiviä ja kokouksia, joita varten museolla on tarvittavat AV-välineet. Rauman jokakesäisten Pitsiviikkojen aikana Marelan sisäpiha on täynnä toimintaa ja elämää, kun taas joulunalusaikaan sekä Marela että koko Vanha Rauma sonnustautuu tunnelmalliseen ja rauhalliseen joulunviettoon.