Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Pomarkun kotiseutumuseo

Pomarkun kotiseutumuseo on löytänyt paikkansa vanhasta kansakoulurakennuksesta

Pomarkun kotiseutumuseo toimii vanhassa kirkonkylän kansakoulussa. Alun perin museo perustettiin vanhaan Kruununmakasiiniin vuonna 1963, mutta siirtyi kansakoulurakennukseen vuonna 1983. Vanhassa Kruununmakasiinissa säilytetään edelleen isokokoisempia museoesineitä, kuten rekiä, kärryjä, peltotyökalustoa, paloruiskuja yms.

Kotiseutumuseon näyttelyssä on esillä Museon erikoisuus, yhdestä puusta koverrettu haapio. Lisäksi esillä on jokapäiväiseen elämään liittyneitä käyttötavaroita, kuten koti- ja ruokatalousvälineitä, käsi- ja puhdetöihin liittynyttä esineistöä sekä metsästykseen ja kalastukseen liittynyttä esineistöä. Myös Pomarkun elinkeinoja on esitelty polkupyörän valmistuksesta kampaamoon. Näyttely on uusittu vuonna 2020.

Kantatalot, rantapellot, kaksi kirkkoa ja Pomarkunjoki siltoineen tekevät kirkonkylästä näkemisen arvoisen

Pomarkun kotiseutumuseoon ja sen näyttelytilaan tutustuessasi kannattaa liikkua kauempanakin pitkin Vanhatien raittia. Museovirasto luokittelee Pormarkun kirkonkylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Se on maan parhaiten säilyneitä maaseututaajamia. Pomarkun kirkonkylä on saanut myös Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinnon.