Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Pomarkun kotiseutumuseo

kouluhaapioP1040663P1040649P1040654

Pomarkun kotiseutumuseo on löytänyt paikkansa vanhasta kansakoulurakennuksesta

Pomarkun kotiseutumuseo toimii vanhassa kirkonkylän kansakoulussa. Alun perin museo perustettiin vanhaan Kruununmakasiiniin vuonna 1963, mutta siirtyi kansakoulurakennukseen vuonna 1983. Vanhassa Kruununmakasiinissa säilytetään edelleen isokokoisempia museoesineitä, kuten rekiä, kärryjä, peltotyökalustoa, paloruiskuja yms. Museon erikoisuus, yhdestä puusta koverrettu haapio, on makasiinin tiloissa. Kotiseutumuseon esineistö käsittää jokapäiväiseen elämään liittyneitä käyttötavaroita, kuten koti- ja ruokatalousvälineitä, käsi- ja puhdetöihin liittynyttä esineistöä sekä metsästykseen ja kalastukseen liittynyttä esineistöä.

Pomarkun kotiseutumuseon näyttelytila kunnanvirastossa parantaa museokokemuksen saavutettavuutta

Osa Pomarkun kotiseutumuseon esinekokoelmista on esillä uudessa näyttelytilassa, joka sijaitsee Pomarkun kunnanvirastossa. Näyttely keskittyy pääosin kotitalouteen liittyviin esineisiin. Näyttelytilan käyttöönotto parantaa huomattavasti Pomarkun kotiseutumuseon esineistön saavutettavuutta. Sijainti kunnanvirastossa tuo säännölliset ja laajemmat aukioloajat sekä lisää esteettömyyspalveluita niitä tarvitseville.

Kantatalot, rantapellot, kaksi kirkkoa ja Pomarkunjoki siltoineen tekevät kirkonkylästä näkemisen arvoisen

Pomarkun kotiseutumuseoon ja sen näyttelytilaan tutustuessasi kannattaa liikkua kauempanakin pitkin Vanhatien raittia. Museovirasto luokittelee Pormarkun kirkonkylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Se on maan parhaiten säilyneitä maaseututaajamia. Pomarkun kirkonkylä on saanut myös Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinnon.