Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Panelian rivimylly

Euroopan mittakaavassakin harvinainen Panelian neljän myllyn rivimylly pyörittää vesiratasta vanhaan malliin kesälauantaisin

Nykypäivään säilynyt neljän myllyn rivimylly on Euroopassa harvinaisuus. Panelian neljästä myllystä kaksi on talkoovoimin kunnostettu toimiviksi. Koskessa jokiuoman päällä sijaitseva Prunnimylly toimii edelleen vesivoimalla ja myllyrivin toisessa päässä sijaitseva Rantoomylly sähköllä. Näillä myllyillä Panelian kotiseutuyhdistys jauhaa edelleen jauhoja vierailijoillekin mukaan ostettavaksi.

Panelian koskista vesivoimaa kyläläisille

Rivimylly koostuu neljästä itsenäisestä myllystä, joilla oli omat osakkaansa ja omat nimensä. Jokiuoman päällä sijaitsevasta Prunnimyllystä seuraava on Keskimylly, jonka jatkeena on maan puolella Maamylly. Rantoomylly rakennettiin neljänneksi Köylypolven ja Laihian kyläläisten käyttöön. Rivimyllyn rakentaminen alkoi 1850-luvulla. Se on lähestulkoon alkuperäisessä asussaan lukuunottamatta ns. myllykamareita, joista Rantoomyllyn myllykamari on vielä jäljellä.

Rivimylly osana Panelian kylän valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä

Rivimyllyn lähellä sijaitsee leveä kaksiholvinen kivisilta vuodelta 1832 ja vuonna 1908 rakennettu jugend-tyylinen Panelian osuusmeijerin rakennus, jossa sijaitsee myös Panelian museo. Oikeastaan koko kylän merkittävin osa kirkkoineen on keskittynyt lähelle Paneliankoskea.