Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Myllymäen torpparimuseoalue

Torpparimuseon alue Kiikoisten Tervahaudassa on myös jokakesäisten Kiikoisten Purpurijuhlien näyttämö

Tervahaudan alueella sijaitseva torpparimuseoalue sai vuonna 2006 pohjoispuolelleen Kiikoisten kesäteatterin katetun katsomo- ja näyttelytilakokonaisuuden. Museoalueen vieressä sijaitsee myös Kiikoisten Nuorisoseurantalo. Tervahaudan alueen toimijat pyrkivät ylläpitämään ja tuomaan esille niin aineellista kuin aineetontakin kiikoislaista kulttuuriperintöä. Yksi muoto tästä työstä on kesäteatterin perinnenäytelmät tai vuodesta 1970 heinäkuussa juhlitut Kiikoisten Purpurijuhlat, jonka juuret ovat häissä tanssitussa moniosaisessa ketjutanssissa. Kiikoislaisen aineellisen kulttuuriperinnön esiintuoja on torpparimuseoalue rakennuksineen ja esineineen.

Museoalueen historiaa ja nykypäivää

Museoalueen rakentaminen alkoi 1970-luvun alussa, kun silloinen Kiikoisten museoyhdistys osti vuonna 1971 kotiseututaloksi 1830-luvulla rakennetun Myllymäen tilan asuinrakennuksen Kuorsumaasta. Rakennuksessa on esillä jonkin verran mm. puusepän työkaluja. Huomion kiinnittävät myös kauniit käsityöt: kirjotut pöytäliinat ja seinälle ripustetut ryijyt. Käsityöteema jatkuu myös Kiikoisten esinemuseossa, joka sijaitsee entisessä lainajyvästömakasiinissa Kiikoisten kirkon tuntumassa. Asuinrakennuksesta voi myös ostaa mukaansa kiikoislaista korvikekahvia ”Horoklemppaa”.

Kiikoisten kesäteatterin yhteyteen rakennetussa museonäyttelytilassa on lisää nähtävää

Torpparimuseoalueen kulttuurihistoriallisesti arvokkain rakennus on Kuorsumaan Heikkilän torpasta siirretty aitta. Sillä arvellaan olevan ikää yli 300 vuotta. Alueen muita rakennuksia ovat luhti, navetta, ratashuone, savusauna, puuliiteri, lehtilato, Kuorsumaasta siirretty Amanda Viitasen kankurin pirtti ja paja. Isokokoista museoesineistöä on myös Kiikoisten kesäteatterirakennuksen näyttelytilassa, josta paikkansa ovat löytäneet mm. silppuri, viljankuivauskaappi ja kaksi vanhaa paloruiskua.