Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Lavian kotiseutumuseo

Lavian kotiseutumuseon näyttely on harkittu kokonaisuus

Lavian kotiseutumuseosta tuli osa Satakunnan Museota vuoden 2015 alussa Lavian ja Porin kuntaliitoksen myötä. Lavian kotiseutumuseo ylläpitää lavialaista kulttuuriperintöä ja lavialaisuutta vielä kuntaliitoksen jälkeenkin.

Kotiseutumuseo on entisessä lainajyvästömakasiinissa, joka on rakennettu 1853. Museossa huomiota herättää esineiden siisti ja tarkka esillepano. Jokaisella esineellä on paikkansa ja nimilappunsa, josta selviää esineen nimi, käyttötarkoitus ja lahjoittaja. Esineistö koostuu pääosin maa- ja kotitalouden tarvikkeista ja työkaluista. Joukossa on mm. kalastusvälineitä, komea vellikello ja asekokoelma. Makasiinin toiseen kerrokseen vievien portaiden juurella kävijän pysäyttää valokuva Lavian Yli-Antilan suvun pienestä pojasta, Iska Antilasta, ja tarina hänen lyhyeksi jääneestä elämästään.

Esineiden lisäksi myös niiden lahjoittajien nimet ovat tärkeitä sukuaan etsiville entisille tai nykyisille lavialaisille

Makasiinin yläkerrasta löytyy mm. 1700-luvun lopulta peräisin oleva vanha Raamattu. Yläkerran esineistöstä löytyy myös kirkkovakkoja, joissa säilytettiin ja kuljetettiin talon naisväen kirkkovaatteet, silkkihuivit, kirkkoröijyt ja parhaat jalkineet. Nämä puettiin päälle vasta kirkonmäelle mentäessä, kirkkoaitassa tai läheisessä, tutussa talossa, jonne vakat myös jätettiin kirkonmenojen ajaksi. Esillä on myös kivikokoelma, jossa on esimerkki Lavian mukaan nimetystä kivilajikkeesta, lavialiitista.

Lavian kirkonkylän raitti on nähtävyys sinänsä

Kotiseutumuseo sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä eli Lavian kirkonkylän raitin varrella. Kirkon ja pappilan lisäksi tien ympäristössä on rakennuskannaltaan hyvin säilyneitä maatiloja, pitäjän virkamiessäätyläisten taloja sekä tien varren tonttien takana mäkitupalaisasuntoja. Tien varrella on mm. Lavia-Seuran omistama ja hoitama Tulosen mökki.