Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Kotiseutumuseo Muina

Vasaraisten Muina – aika elävä museoksi!

Idyllisellä Muinanmäellä sijaitseva Kotiseutumuseo Muina on Rauman Vasaraisten kylän sydän ja sydämenasia. Muinan museoalueesta pidetään hyvää huolta, onhan sillä tärkeä tehtävä sekä perinnetiedon ja museoesineistön tallentamisessa ja tunnetuksi tekemisessä että kylän yhteisen muistin ja yhteisöllisyyden vaalimisessa. Museoalue pidetään elävänä järjestämällä erityisesti kesäaikaan viikottaisia tapahtumapäiviä, työnäytöksiä ja iltamia.

Muina on monipuolinen kokonaisuus paikallista historiaa

Muinanmäellä voit tutustua mm. maa- ja kotitalousesineistöön, päärakennuksen interiöörinäyttelyyn, pienoismalleihin sekä navettarakennuksen vaihtuviin näyttelyihin. Monipuolisesta rakennuskokonaisuudesta löytyy mm. vilja-aitta, jonka jykevät hirsirakenteet ja erilliset viljalaarit oli tehty pitämään viljavarkaat poissa.

Muita Muinan rakennuksia ovat paritupatyyppinen asuinripi eli päärakennus, luhti, ruokokattoinen lato (”lehdeslato”), savusauna, kalastusvälinevarasto (”ranthuane”) ja pruuttahuane, josta löytyy nimensä mukaisesti sata vuotta vanha paloruisku. Kerrhuane, navetta ja talli on rakennettu yhteen saman katon alle.

Kalastaja Frans Karranmaan kalastusvälineistön myötä museo sai myös arvokkaat kuvaukset niiden käyttötavoista

Muinanmäen maamerkkinä toimii tuulimylly, joka on kont- eli varvasmyllytyyppiä. Vuosilukuja myllystä löytyy monta, vanhin löydetty vuosiluku on 1793. Sillä on jauhettu viljaa vielä 1930- ja 1940 -luvuilla. Rantahuoneesta eli ”ranthuaneesta” löytyy kalastaja Frans Karranmaan kalastusvälineistön kokonaisuus, jonka esineet ja niiden käyttötarkoitukset on tarkasti tallennettu Muinan esineluetteloon. Maisemaa elävöittävät omalta osaltaan lampaat, jotka laiduntamalla huolehtivat Muinan perinnemaisemasta.