Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Kiukaisten Wanha pappila

Museorakennus puutarhoineen esittelee pappilakulttuuria ja kotiseutuhistoriaa Kiukaisissa

Eurakoskelle vuonna 1865 rakennettu kappalaisen virka-asunto esittelee pappilan huoneinteriöörejä komeine kaakeliuuneineen. Esillä on myös esineistöä vuonna 1725 rakennetusta kirkosta: mm. puuleikkauksin koristeltu saarnatuoli ja vuonna 1726 maalattu alttaritaulu.

Wanha Pappila on Euran kunnan omistama ja Kiukaisten Kilta ry:n ylläpitämä.

Satanahka Oy:n jäämistö kertoo paikkakunnan teollisuushistoriasta

Kiukaisten kotiseutuhistoriaan liittyvää esineistöä on esillä myös pappilan yläkerrassa sekä alakerran huoneissa: esillä on näyttely veteraaniperiniteestä sekä keväällä 2021 avattu näyttely Satakunnan Nahkateollisuus Oy:n eli Satanahka Oy:n historiasta. Näyttelyssä tutustutaan nahan käsittelyyn, Satanahka oy:n tuotteisiin sekä perustajasuvun vaiheisiin. Näyttelyssä voi myös kuunnella tehtaan vanhojen työntekijöiden muistoja nahkatehtaasta.

Kiukaisten Kilta ry luo uutta toimintaa museolle silti perinteitä kunnioittaen

Kiukaisten Kilta järjestää Wanhassa Pappilassa kesäaikaan tapahtumia ja vaihtuvia näyttelyitä yhteistyössä eri tahojen kanssa. Pappilassa on kuultu pelimannimusiikkia, laulettu Acreniuksen Halullisten sielujen hengellisiä lauluja, tutustuttu paikallisten kädentaitajien näyttelyyn, pidetty ulkoilmakirkko, vietetty Rauman seudun käsityöperinneviikkoa ja pidetty sukututkimusiltoja. Kilta myös kunnostaa pappilan puutarhaa perinnepuutarhaksi.