Kohteet / Juustomeijerimuseo
”Juusto on jumalten ruoka, hunaja on herrain herkkua.”
Yllämainittu luonnehdinta löytyy Nakkilan juustomeijerimuseon seinältä. Nakkila-seuran kokoama ja ylläpitämä museo on omistettu Nakkilan Osuusmeijerin juustolan toiminnalle. Maineikas meijeri valmisti myyntiin, niin koti- kuin ulkomaille, palkittua ja laadukasta emmental-juustoa. Nakkilalainen meijeritoiminta lähti toden teolla käyntiin 1860-luvulla, kun Anolan kartanomeijeriin hankittiin Destioni-jäähdytysjärjestelmä. Ajan kuluessa kartanonmeijeristä siirryttiin ostomeijerin ja yhtiömeijerin kautta osuusmeijeriin.
Museo ”siin Nakkila kirkon vaiheill”
Nakkilan osuusmeijerin lahjoittama juustokalusto täydennettynä naapurikuntien meijereistä ja Valiolta saadulla esineistöllä on esillä entisessä lainajyvästömakasiinissa. Juuston valmistukseen käytetty kalusto on tekovaiheiden mukaisessa järjestyksessä. Museon seinällä olevat kuvat selventävät omalta osaltaan valmistuskäytäntöjä. Makasiinimuseon sijainti Nakkilan kirkon vieressä on erinomainen. Nakkilan kirkko on Suomen varhaisimpia funktionalistisia kirkkoja ja se kuuluu suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteoksiin. Juustomeijerimuseo on osa Nakkilan kirkon seudun valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä.