Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Huittisten museo

Huittisten museon Risto Ryti –kokoelma kertoo Suomen historian merkkihenkilön elämästä ja huittislaisista juurista

Huittisten museo sijaitsee jyhkeäseinäisessä kivimakasiinissa kirkonmäellä. Sen seinät kätkevät sisälleen kulttuurihistoriallisen museon, joka paikallisen 1700–1800 -luvun talonpoikaiskulttuurin esittelyn lisäksi kertoo muun muassa viidennen Suomen tasavallan presidentin Risto Rytin (1889–1956) elämästä ja urasta. Museossa on esillä muun muassa Rytille myönnetyt kotimaiset ja ulkomaiset kunniamerkit.

Huittisten hirvenpää ja esihistoriallinen kokoelma

Museon sisääntuloaulassa huomion varastaa ansaitusti Huittisten hirvenpää, joka on jäljennös Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevasta alkuperäisestä esineestä. Huittisten hirvenpää löydettiin v. 1903 Huittisten Palojoen kivikautiselta asuinpaikalta ja se on vanhin Suomesta löydetty eläinpääesine. Ikää sillä on noin 7000 vuotta. Seuranaan hirvenpäällä on muita esihistoriallisia esinelöytöjä Huittisista sekä tietoa alueen esihistoriasta.

Lauri Leppäsen kokoelma sijaitsee museon ylimmässä kerroksessa

Museon kolmannen kerroksen näyttelytila on omistettu lähes kokonaan kuvanveistäjä, professori Lauri Leppäsen (1895–1977) taiteen kokoelmalle. Vaikka Leppänen asui suuren osan elämästään Helsingissä, hän halusi lahjoittaa oman teoskokoelmansa, 71 teosta, vuonna 1966 syntymäkunnalleen Huittisille. Kokoelmaa on täydennetty myöhemmin useilla teoksilla ja se kattaa Leppäsen koko uran kuvanveistäjänä 1920-luvun ekspressionistiselta kaudelta aina 1940- ja -50 -lukujen monumentaaliveistoksiin ja sankarihautojen muistomerkkeihin asti. Leppäsen näkyvimpiä julkisia veistoksia ovat Minna Canthin patsas Tampereen Hämeenpuistossa sekä Eino Leinon patsas Helsingin Esplanadin puistossa.