Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Hakalan torppa

Hakalan torppa oli kotina vielä 1950-luvulla

Hakalan torppaan on koottu Toivo Santasen kotimuseon esineistö, joka kertoo omavaraistaloudessa asumisesta 1800-luvulta 1950-luvulle asti. Torppaa vastapäätä tien toiselle puolelle on vuonna 1993 rakennettu iso varastosuuli, josta löytyy maataloustyökoneita sekä ennen että jälkeen maatalouden koneellistumisen. Suulin parven toisen päädyn täyttää lähestulkoon kokonaan Lauri Santasen pullokokoelma.

Se, mikä nykyajan vierailijassa herättää kunnioitusta, on tieto siitä, että tässä noin 200 vuotta sitten rakennetussa hirsitorpassa on asuttu vielä 1950-luvulla. Rakennusta on toki korjattu aikojen saatossa ja esimerkiksi alkuperäisen katon suojaksi on rakennettu tiilikatto. Alkuperäinen  tuohikatto näkyy kuitenkin vielä katon rajassa.

Torppa sijaitsee Lapissa Kuljun kylässä, jonne vie mutkitteleva hiekkatie läpi metsien ja peltolakeuksien. Museokohde on hyväksihavaitun ja suositun pyöräilyreitin, Neittamo – Mustajärven noin 26 km pitkän reitin, varrella. Reitti on osa Raumalla järjestettävää kuuden järven pyöräilytapahtumaa. Lapin keskustassa sijaitsevan kotiseutumuseon lainajyvämakasiinissa voi nähdä Hakalan torpan pienoismallin piharakennuksineen.