Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Eurajoen maatalousmuseo ja Munakarin poikien huone

museo2kone2munakari2traktori2.1traktori2.2

Eurajoen kotiseutumuseon tärkeä osa on kiitosta kerännyt maatalousmuseo

Maatalousmuseon yli 1000 m² käsittävä, osittain kahdessa kerroksessa sijaitseva näyttelytila on eurajokelaisten 1980-luvun talkoohengen voimannäyttö. Kaikille rakennusmateriaalin tai rahan lahjoittajille sekä talkoissa mukana olleille jaettiin kaiken kaikkiaan 600 paria taksvärkkipulkkia muistoksi yhteisestä ponnistuksesta. Tämän muistoesineen esikuva oli Vuojoen kartanon torpparin taksvärkkipulkka, jonka sivuun lovettiin voudin tai työnjohtajan toimesta viilto työpäivän päättyessä. Maatalousmuseon isoissa tiloissa on paljon nähtävää ja sen läpikäymiseen onkin syytä varata riittävästi aikaa.

Maatalousmuseo on maatalouden koneellistumisesta kiinnostuneen aarreaitta

Museo esittelee monipuolisesti 1800-luvulta leikkuupuimuriaikaan asti eurajokelaisten käytössä olleita maatalouteen liittyviä työkaluja ja -koneita. Museon erikoisuuksia on mm. Suomen ensimmäinen yhdistelmäkylvökone. Sinne on myös rakennettu kokonainen sepän paja ahjoineen. Maatalousmuseon alakerrassa sijaitseva asemuseossa on laajat kokoelmat lähinnä metsästysaseita piilukkoajalta nykypäivään saakka.

Kuuluisat Munakarin veljekset ovat saaneet oman huoneen museossa

Maatalousmuseon pohjoispäädyssä oleva huone on omistettu eurajokelaisille Munakarin veljeksille, joiden maine on kiirinyt yli kuntarajojen. Martti (s. 1909 k. 1978) ja Aarne (s. 1914 k. 1983) Suominen asuivat Munakarin saarella aivan Olkiluodon edustalla hankkien elantonsa kalastaen, linnustaen ja hylkeitä pyytäen. Legendaariset veljekset osasivat myös hyödyntää mm. kieltolain mukanaan tuomat liiketoimintamahdollisuudet toimittamalla kanistereita janoisille asiakkaille. Veljeksistä liikkuu paljon tarinoita ja nasevia sanontoja, joten ei ole ihme, että heistä on kirjoitettu näytelmäkin. Eurajoen kunta peri v. 1989 Martti ja Aarne Suomisen kalastajatilan jäämistön ja lahjoitti sen kotiseutuyhdistykselle museoitavaksi. Huone on sisustettu Munakarin poikien kodin irtaimistolla valokuvineen, vaatteineen ja huonekaluineen.