Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Apteekkimuseo

lasi2kaapit2mirkoskooppi2punnukset 2Laakkeet

Apteekkimuseo sijaitsee Eurajoen kristillisellä opistolla

Apteekkimuseo perustettiin vuonna 2009 kun Eurajoella pitkään apteekkarina toiminut Raija Hakola lahjoitti keräämänsä esineistön Eurajoen kotiseutuyhdistykselle. Apteekkimuseo kuvastaa pääasiassa 1940-1950-lukujen apteekkia, vaikka suuri osa esineistä onkin sitä vanhempia. Alunperin apteekkimuseo sijaitsi kunnan keskustaajamassa vuonna 1949 rakennetussa Voltti-talossa. Talo oli alunperin rakennettu Eurajoen kunnan kunnanlääkärin asunnoksi ja vastaanottotilaksi, jonka jälkeen siinä toimi myös kunnan terveyskeskus. Uudet tilat apteekkimuseo on saanut Eurajoen kristillisen opiston tiloista, johon näyttely avattiin vuoden 2014 alussa.

Apteekkimuseon esittelijät asiaankuuluvissa valkoisissa takeissaan ovat saaneet opastaa niin apteekkareita, lääketieteen tai sairaanhoidon parissa työskenteleviä, lääketieteen opiskelijoita tai maallikoitakin, joita erityisesti vanhat lääkepakkaukset innostavat keskusteluun.

Apteekkimuseo esittelee apteekin offisiinin, jollaiseksi nimitettiin asiakaspalvelutilaa 1850–1950 -luvun apteekeissa. Offisiinin seiniä kiertävät jalopuiset, korkeat hyllyköt, jotka on täytetty lääkeaineiden nimiä kantavilla lasipurkeilla ja -pulloilla. Lääkeastioiden tuli taata lääkkeiden hyvä säilyvyys. Merkitystä oli myös astioiden järjestyksellä – lääkeaineet tuli säilyttää viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Myös estetiikalla ja vakuuttavuudella oli painoarvonsa: pullo- ja purkkirivistöjen järjestyksen ja symmetrisyyden tuli vakuuttaa asiakas apteekin asiantuntijuudesta ja arvovallasta. Asiantuntijuuden ilmapiiriä luovat myös apteekin työvälineet, kuten erityyppiset vaa’at, punnukset ja höyryhaudin.

Apteekkimuseon kotisivut

Ennen Apteekkimuseokäyntiä aiheeseen voi perehtyä lisää täällä http://www.apteekkimuseo.fi/