Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Hinnerjoen museot

Hinnerjoen museoista löytyy laaja ja huolella esitelty kokonaisuus paikallista historiaa kruunattuna täydellisellä kuparisepän pajalla

Hinnerjoen museot koostuvat kolmesta eri kokonaisuudesta, jotka kertovat omalta osaltaan elämästä maatalousvaltaisessa Suomessa. Valon museossa on pyritty säilyttämään alkuperäisessä asussaan 1800-luvun loppupuolen mäkitupalaiskoti. Kuten monet mäkitupalaiset, Valon tuvan isäntä hankki elantonsa käsityöläisenä, puuseppänä. Valon tupa olikin aikanaan yksi monista käsityöläistuvista alueella: tuvan läheisyydessä asui mm. kivityömiehiä ja puurakentajia. Pihan savusauna kylvetti perheen ja kuivatti viljan. Naveton kammio esittelee runsaasti esineistöä liittyen ruoan valmistukseen ja käsitöihin, kuten esimerkiksi kahvimyllyjä ja puntareita sekä erilaisia pellavan käsittelyssä tarvittavia välineitä.

Maatalousmuseon isosta esittelytilasta ovat löytäneet paikkansa niin lautoihin kaiverretut jäljennökset hinnerjokelaisten talojen puumerkeistä kuin isommat ja pienemmät maatalouteen liittyvät esineet, työkalut ja koneetkin. Löytyypä näiden keskeltä vanha 1950-luvulla käytössä ollut elokuvaprojektorikin. Maatalousesineistöä on kattavasti esillä hevosaikakaudelta koneellistumisen mukanaan tuomiin höyrypannuihin, traktoreihin ja leikkuupuimureihin asti.

Kotiseutumuseo esittelee omina osastoinaan eri ammatinharjoittajia, kuten käsityöläisammatteja, koulunkäyntiä, kyläkauppaa tuotteineen, terveydenhoitoa ja muutamia lähialueilta löytyneitä kivikauden esinelöytöjä. Erityisiä kiinnostuksen kohteita kotiseutumuseossa ovat vuodelta 1787 peräisin oleva Korvenkylän isojakokartta, kuparisepän paja esineistöineen sekä Oskar Nikulan limonadi- ja karamellitehtaan pienesineistö. Lisäksi 1500 kahvikuppiparin näyttävä kokoelma, jonka Arabian posliinitehtaan kahvikupit herättävät muistoja museokävijöissä.