Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Rauman museo: Savenvalajan verstas

huonekaakelitkaakeliuunikipotpiha2pgPotter’s Workshop insideuunipihatalo

Gustaf Löfmanin verstaassa saa tuntumaa savenvalajan työstä

Savenvalajan verstaassa vierailijatkin pääsevät halutessaan saveen käsiksi. Hyvällä onnella verstasta isännöi dreijaustaitoinen opas, jonka avustuksella on mahdollista kokeilla saven muotoutumista astiaksi. Yhtä kaikki, savea on Löfmanin verstaassa käsillä aina. paloturvallisuussyistä savenvalajan verstaat sijaitsivat kaupunginulkopuolella. Sen vuoksi Löfmanin verstaalle on vanhasta kaupungista matkaa muutama sata metriä.

Löfmanin kaakelit olivat käytössä monien raumalaisten kotien uuneissa

Löfmanin verstas toimi 1800-luvun lopulta 1930-luvulle ja se oli osa kaupungin laitamilla sijainneiden verstasten ketjua. Löfmanin verstaan päätuote olivat sileät, punasavesta valmistetut uunikaakelit, joita voi nähdä esimerkiksi Rauman museon Kirstin päärakennuksessa. Lisäksi Löfman valmisti muotin avulla koristekaakeleita, joita käytettiin uunien kulmissa ja yläosissa. Dreijatut vadit olivat kaakelinvalmistuksen sivutuotteita.

Verstaan yhteydessä on huone, keittiö ja myöhemmin tehty kamari

Verstas irtaimistoineen sekä tuotenäytteineen on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Polttouuni on poistettu paloturvallisuuden takia. Verstaan yhteydessä oli myös savenvalajan asunto eli huone ja keittiö. Näiden museosisustus ajoittuu noin vuoteen 1915. Myöhemmin tehty kamari on sisustettu 1930- ja 40-luvun tyyliin.

 

HUOM. Suljettu toistaiseksi, tiedustelut Rauman museo, puh. 044 793 3526