Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Rauman museo: Kiikartorni

torni

Syväraumanlahden rannalla kohoaa Kiikartorni kunnianosoituksena purjelaivakauden merenkululle Rauman vesillä

Kiikartorni on paitsi muistomerkki Rauman 1800-luvun lopun merelliselle historialle, myös 18,6 metriä korkea näköalatorni. Kesäaikaan Kiikartorni antaa mahdollisuuden nähdä Rauman saaristoa ja aivan vieressä olevan pienvenesataman elämää lintuperspektiivistä. Tämän nykyisen Kiikartornin edeltäjä ja esikuva sijaitsi satamassa, lähellä nykyistä merikoulua. Se oli rakennettu vuonna 1892, kun purjelaivakausi oli Raumalla vilkkaimmillaan.

Kiikartornista viesti näkyi keskustaan asti

Alkuperäinen Kiikartorni toimi viestin välittäjänä sataman ja kaupungin keskustan välillä. Rauman satamaan saapuvista laivoista levisi tieto nopeasti Kiikartornin merkinantopallojen välityksellä sitä tarvitseville, kuten rahtitavaran vastaanottajille, ajureille tai merimiesten perheille. Säätiloja tornin välityksellä tiedotettiin myös. Esimerkiksi kartiot olivat merkkejä tulevasta myrskystä. Säätietoja tornista välitettiin vielä 1940-luvulla, mutta sähköisten yhteydenpitovälineiden myötä torni kävi tarpeettomaksi ja se purettiin vuonna 1956.

Fåfänga on hieno ympäristö uudelle Kiikartornille

Nykyisen Kiikartornin avajaisia juhlittiin kesäkuussa 1992 eli sata vuotta alkuperäisen tornin valmistumisesta. Uusi Kiikartorni on tarkka kopio alkuperäisestä sijoitettuna kuitenkin sataman sijasta Fåfängan niemelle. Kiikartornin vieressä sijaitsee kesäaikaan auki oleva Nokan taidetorppa. Tornin lähettyvillä muualla Fåfängan alueella sijaitsevat Rauman kaupungin maauimala, Otanlahden hiekkaranta ja Rauman kesäteatteri sekä Poroholman lomakeskus.