Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Rosenlew-museo

Rosenlew-museo osana elävää, teollisen toiminnan ympärille syntynyttä miljöötä

Tehdasalueen kupeesta, pienen kävelymatkan päässä Porin ydinkeskustasta löytyy museo, joka on yllättänyt monet kävijänsä mielenkiintoisella ja laadukkaalla näyttelyllään. Museo on ollut alun perin Rosenlew-yhtiön oma, yksityinen museo, jonne pääsivät yleensä lähinnä yhtiön vieraat. Edelleen nyt, kun Rosenlew-museo on avoin kaikille ja osa Satakunnan Museota, se on sijaintinsa vuoksi hieman piilossa oleva helmi kaikille Rosenlew-yhtiöstä ja sen tuotehistoriasta kiinnostuneille. Näiden lisäksi Rosenlew-museo peilaa porilaista ja suomalaista teollisuushistoriaa sekä esittelee tekniikan ja teollisuuden eri puolia vaihtuvissa näyttelyissään.

Monialainen Rosenlew-yhtiö oli aikansa merkittävä työllistäjä

W. Rosenlew & Co. perustettiin Poriin vuonna 1853, vain vuosi kaupungin tuhonneen palon jälkeen. Kauppias Fredrik Wilhelm Rosenlewin perustaman yhtiön päätoimialana oli sahateollisuus, josta alkoi Rosenlewin kasvu suuryritykseksi. Yrityksestä kehittyi monialainen, energiantuotannossaan omavarainen ja tuotantoketjuissaan tehokas yhtiö, jonka työllistävä vaikutus Porissa ja lähialueilla oli erittäin merkittävä. Yrityksen tuotantoaloja olivat mm. sahateollisuus, metalliteollisuus, kemiallinen puunjalostusteollisuus, pakkausteollisuus ja voimateollisuus. Rosenlewin tuotteet tulivat tunnetuiksi ympäri maailmaa.

Rosenlew-yhtiö oli mukana luomassa kestävää suomalaista designia

Rosenlew-museo on yhtiön historiaa, toimialoja ja tuotteita valottava museo. Museon kokoelmiin kuuluu tällä hetkellä noin 5500 esinettä sekä arkistoaineistoa ja valokuvia, jotka liittyvät tavalla tai toisella yhtiön historiaan. Kokoelmissa on esineitä yhtiön valmistamasta puimakoneesta Timo Sarpanevan suunnittelemiin patoihin ja pannuihin sekä hiivapakkauksesta lihamyllyyn. Näyttelyssä voi nähdä myös aitoja Porin Matti –lämmitysuuneja, jotka olivat Porin konepajan tunnetuimpia tuotteita.