Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Räisälä-museo

Räisälä-museo kertoo luopumisesta ja kotiutumisesta

Räisälä-museo kertoo luovutetusta Karjalasta, sen yhden pitäjän, Räisälän, menneisyydestä ja nykyisyydestä. Ennen muuta se kertoo ihmisistä, jotka joutuivat jättämään kotinsa ja sopeutumaan uuteen elämään nyky-Suomessa.

Räisälästä lähdettiin evakkoon ensin talvisodan aikana vuonna 1939 ja uudestaan jatkosodan lopulla vuonna 1944. Lähtijöitä oli yhteensä lähes 8000 henkeä. He sijoittuivat pääasiassa Satakuntaan: Kokemäelle, Köyliöön, Euraan, Eurajoelle, Kiukaisiin,Säkylään, Lappiin, Honkilahdelle, Harjavaltaan, Raumalle, Hinnerjoelle ja Nakkilaan. Sen vuoksi on luontevaa, että Räisälästä ja räisäläläisistä kertova museo sijaitsee Satakunnassa, jonka nykyisistä asukkaista merkittävällä osalla on räisäläiset sukujuuret.

Räisäläiset perustivat jo vuonna 1947 Räisäläisten Säätiön vaalimaan menetetyn kotiseudun perinteitä sekä entisen kotipitäjän asukkaiden ja heidän jälkeläistensä karjalaista yhteishenkeä ja identiteettiä. Osaltaan tätä tehtävää toteuttamaan Säätiö perusti vuonna 2004 Räisälä-museon, joka toimi aluksi Kokemäellä, ja vuodesta 2014 alkaen Köyliössä avatussa modernissa Räisälä-keskuksessa.

Räisälä-museo kertoo monta tarinaa

Räisälä-museoon saapuvan vierailijan vastaanottaa Räisälän kirkon kello, joka evakuoitiin Räisälän kirkosta jatkosodan loppupuolella. Peremmällä museossa kävijä saa vankan tietopaketin Karjalasta, Räisälästä, elämästä rajaseudulla, siirtolaisuudesta ja sopeutumisesta uusiin olosuhteisiin.

Museon perusnäyttelyssä esitellään esinein, tekstein ja kuvin Räisälän menneisyyttä esihistoriasta aina Räisälästä luopumiseen saakka sekä myös Räisälä-Melnikovon nykyisyyttä. Museo kertoo myös sodista ja evakkomatkoista, joille koko Räisälän väestön oli lähdettävä. Omassa osiossaan esitellään Räisälän kansanopistoa sen persoonallisine perustajineen. Räisälä-keskuksen laaja Karjalankannasta ja Räisälää käsittelevä kirjasto täydentää tiedonjanoisten tarpeita.

Räisälän kansaanopistolla on myös oma perinnehuoneensa, joka sijaitsee Kokemäellä osoitteessa Kilkunkatu 9. Perinnehuone on auki sopimuksen mukaan. Varaukset ja tiedustelut Räisälä-museon kautta.

Räisälä-museo antaa paljon niille, joiden kotiseutu jäi Karjalaan sekä heidän jälkeläisilleen. Museo on kuitenkin ajankohtainen kenelle tahansa: elämä rajaseudulla, siirtolaisuus, selviäminen ja sopeutuminen ovat tätä päivää niin meille kuin muualta Suomeen tulleille.