Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Kokemäen maatalousmuseo

Vuonna 1913 perustettu Kokemäen kotiseutuyhdistys halusi kerätä talteen tavallisen kansan työvälineitä ja kotitalousesineitä

Opettaja K. E. Kallion Kokemäkeä ennen ja nyt – julkaisuun kirjoittaman selvityksen mukaan kaupunkien museoihin kerättiin maakunnasta ”ylellisyysesineitä”, joihin eivät tavallisen kansan esineet kuuluneet. Tämä herätti huolta Kokemäellä, jolloin päätettiin perustaa kotiseutuyhdistys. Yhdistyksen tehtävänä oli perustaa paikallismuseo kansan arjen esineille ja kerätä Kokemäen menneisyyttä koskevaa tutkimusaineistoa. Kallion mukaan Kokemäellä saatiinkin aikaan museo, joka esittää tiiviisti, minkälaista elämää Kokemäen talonpoikaisväestö eli ja miten se raivasi lakeudet viljaviksi pelloiksi niinä aikoina, joita nykyisen sukupolven eläjät eivät ole nähneet.

Ensin oli kansakoulun vintti varastona, sitten mylly museona ja lopuksi v. 1938 aukesi Suomen ensimmäinen makasiinimuseo

Kokemäen maatalousmuseo muutti pieneksi käyneistä Kokemäen Sähköosakeyhtiön entisen myllyn tiloista pitäjän vanhaan lainajyvästömakasiiniin. Makasiini sijaitsee vuosina 1780–86 rakennetun ja vuonna 1886 laajennetun Kokemäen kivikirkon vieressä. Se oli Suomen ensimmäinen viljamakasiiniin perustettu museo, joka sittemmin sai lukuisia seuraajia. Museon perusnäyttely vuodelta 1938 on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.

Yksi merkittävistä Kokemäellä tehdyistä muinaislöydöistä on lintuneula

Kuten Kokemäen kotiseutuyhdistyksen tarkoitus oli, museo esittelee kolmessa kerroksessa monipuolisesti Kokemäen talonpoikaisväestön elettyä elämää. Museon erikoisuuksia ovat lukuisat, havainnolliset pienoismallit mm. talonpoikaisen pihapiirin rakennuksista, myllyistä, siikatokeista ja joenylitysvälineistä. Museolla on myös mielenkiintoinen kokoelma kivi- ja rautakauden esineistöä, jotka esittelevät Kokemäen pitkää esihistoriaa.