Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Karvian kotiseutumuseo ja ulkomuseoalue

Museot Karvian keskustassa muodostavat monipuolisen paikallista historiaa esittelevän kokonaisuuden

Karvian kirkon viereen rakennettiin vuonna 1855 makasiini, joka toimi 1900-luvun alkuun asti lainaviljan varastona. Arvokas omaisuus piti suojata hyvin. Makasiini onkin rakennettu lujasta hirrestä jykevine ovineen ja komeine lukkoineen. Luvattoman viljanoton estämiseksi siihen tehtiin kaksinkertaiset seinät. Nykypäivänä makasiinin hirsirakenteet suojaavat karvialaista aineellista kulttuuriperintöä, museoesineistöä.

Karvialainen kotiseutumies, viulupelimanni ja kansanperinteen kerääjä Eino Saari oli kotiseutumuseohankkeen puuhamies 1950-luvulla

Näytteillä on vanhaa arkipäivän esineistöä laaja-alaisesti koottuna, mm. tervanpolttoon liittyviä työvälineitä, kotitalousesineistöä, tekstiilejä, aseita, kansanparantajan taikakaluja, kaiverruksin koristeltuja puusepän työkaluja ja pieni kivikautisten esineiden kokoelma. Kun ajatus omasta museosta Karviassa kehittyi 1950-luvun puolivälin jälkeen, annettiin esineiden kerääminen kotiseutumies Eino Saaren tehtäväksi. Saari oli myös viulupelimanni, joka merkitsi muistiin lähes 600 kansansävelmää. Museon esineistön tiedot on kerätty luetteloon, joka on jo yksistäänkin mielenkiintoista luettavaa käyttö- ja lahjoittajatietoineen. Luettelo on ladattavissa myös kunnan museotoimen verkkosivulta. Verkkosivulinkki löytyy museon yhteystiedoista.

Kirkon takana vanha tori toimii ulkomuseoalueena

Muutaman kymmenen metrin kävelymatkan päässä makasiinimuseosta on Karvian ulkomuseoalue. Alue on vanha torin paikka kirkon takana, jonne on siirretty Lehtisen tupa, pappilan entinen kirkkotalli, savupirtti, kaksiosainen aitta eli puorirati, paja ja riihi. Viimeisin alueelle siirretty rakennus on luhtakämppä, jossa yleensä talon tyttäret yöpyivät karjan laiduntaessa luhtamaita, vanhoja luonnonniittyjä, useammankin kilometrin päässä kotoa.