Aikamatka Satakunnassa

Kohteet / Emil Cedercreutzin museo

”Piti olla ylistyslaulu maatyölle, maanviljelyksen virren alkusoitto, tervehdys maan, auringon ja ihmisen yhteistyölle.”

Kuvanveistäjä, siluettitaiteilija, kirjailija, vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyö on esillä hänen nimeään kantavassa museossa. Emil Cedercreutzin syntymäkoti oli Satakunnan Köyliössä, Köyliönkartanossa, jolla on pitkä historia. Siellä Emil sai aatelisen sivistyksen lisäksi oppia myös tavallisen kansan töitä aina maanviljelyksestä ns. naisten töihin eli karjanhoitoon, taloustyöhön ja käsityöhön. Lapsuudessa opittu kunnioitus ruumiillista työtä, luontoa ja kotiseutua kohtaan sai pontta ajankohtaisista eurooppalaisista aatevirtauksista, jotka romantisoivat kansankulttuuria ja luontoa sekä nostivat esiin kotiseutu- ja museotyötä.

Maahengen temppeli kertoo esineistöllään yllä olevan otsikon hengessä maanviljelyksestä, joka oli Cedercreutzin mukaan maan, auringon ja ihmisen yhteistyötä. Maatalouden koneellistumisen myötä katoava välineistö ja tietotaito tuli säilyttää jälkipolville museossa. Olennainen osa Emil Cedercreutzin museota on taiteilijan oma veistos- ja siluettituotanto sekä hänen keräämänsä laaja taidekokoelma.

Taiteilijakoti Harjulassa viihdytettiin vieraita

Taiteilijakoti Harjula on omaperäinen ja kodikas ateljeekoti, jonka ydinajatuksena Cedercreutzilla oli koti kokonaistaideteoksena. Värien käyttö sekä runsas ja harkittu esineistön esillepano kertoo Harjulassa vietetystä vilkkaasta kulttuurielämästä, johon otti osaa mm. aikalaiskirjailija Maila Talvio. Oma nähtävyytensä on museon sijainti leveänä aukeavan Kokemäenjoen rantatöyräällä. Maisemaa katsellessa ei ole vaikea ymmärtää, miksi Cedercreutz halusi rakentaa maaseutuateljeekotinsa juuri tähän ympäristöön.